Om by Dem

Vad gör man om man inser att det inte går att hitta schysst producerade t-shirtar på marknaden? Ger upp och väljer t-shirtar som inte håller måttet, eller tar tag i saken själv och startar ett eget klädföretag som bevisar att det går att producera kläder utan att miljön skadas och människor utnyttjas? Annika Axelsson och Karin Stenmar valde det senare alternativet när de ställdes inför detta val i början av 2000-talet. Det blev starten för Dem Collective.
 
Själva råvaran, ekologisk och rättvisemärkt bomull som behandlats på ett hållbart sätt genom hela kedjan från sådd till färdig tygbal, fann de i norra Indien. Däremot hittade de ingen fabrik med tillräckligt goda arbetsförhållanden i fråga om rimliga arbetstider, löner som går att leva på, möjlighet till medbestämmande och organisationsrätt. Detta ledde till att grundarna valde att starta en egen textilfabrik tillsammans med en grupp kvinnor i en by, strax utanför Sri Lankas huvudstad Colombo. 

Tack vare nytänkande och målmedvetenhet belönades Dem Collective med en rad prestigefyllda priser, bland annat Miljöpartiets kongresspris, Folksams miljöpris och Veckans Affärers Social Capitalist Award.
 
Glädjande nog har den schyssta fabriken och textilproduktionen gett ringar på vattnet. Som följd har till exempel over 100 000 textilarbetare i Sri Lanka fått minimilönen höjd med 100 procent, företaget har inspirerat andra klädföretag till att producera bättre, man är m a o inte längre ensam på marknaden att producera på ett schysstare sätt. Idag driver fabrikens första medarbetare, Mrs Rukmani, verksamheten vidare i en egen fabrik där by Dems plagg produceras.

 

Hur kan vi hjälpa er att tänka mer på vår omvärld?
Kanske vill ni profilera just er organisation som en schysst organisation?
Kanske vill ni tillverka en ekologisk och etiskt framställd produkt?
Kanske vill ni informera, inspirera ert företag och er personal om hur hållbart företagande kan se ut?
Eller vill ni helt enkelt köpa schyssta produkter tillverkade under schyssta förhållanden?

Inga problem. by DEM finns till just av dessa anledningar. 

Läs mer om hur vi kan vara till nytta för er. 

Bäst information får ni genom att kontakta oss på info[at]demcollective.com. Då berättar vi nästan allt vi kan.
Storys
"För att de går steget före och visar vägen för socialt och ekologiskt hållbart företagande..."
”Visst är det roligt att få äta middag med Kungen, men…”
En ökning på 3300%!
7 till 40,000 producenter...
Se fler storys
Nyheter
Ny hemsida!
Kalla Fakta och den smutsiga klädindustrin
Idag har Kalla Fakta (TV4) varit och hälsat på hos oss...
Göteborg stad blir mer Fairtrade..
Nytt samarbete med Göteborgs Universitet
Se fler nyheter