Total Transparens

Den konventionella textilindustrin bidrar till en hel rad negativa konsekvenser för både natur och människor. Bland annat kräver bomullsodling stora mängder vatten, cirka 29 000 liter per kilo råvara, och de bekämpnings- och gödningsmedel som används frestar hårt på miljön. Utsläppen under tillverkningsprocessen och frakten mellan produktions- och konsumtionsländer är ytterligare en källa till förstöring av vår värld, grunden för allt liv.
De människor som är involverade i tillverkningsprocessen är många gånger undermåligt avlönade. Dessutom har de i regel orimliga arbetstider och saknar rätt att organisera sig.
För att kunna agera motvikt till denna långsamma nedbrytningsprocess arbetar by Dem med total transparens genom hela produktionsprocessen. I praktiken innebär det att vi har full kontroll över samtliga led, tack vare ett nära samarbete med råvaruproducenter, tillverkning av varor enligt våra egna högt satta krav, egen export/import samt egen försäljning. 

 
Så här kontrollerar vi processen i varje steg:1 - Bomullen

 
Den bomull som används till våra plagg odlas i Gujarat i norra Indien av Hema och 500 andra bönder. Sina skördar säljer de till Agrocel – ett företag som bland annat hjälper bomullsbönder att gå över från konventionell till ekologisk odling. Denna process tar i regel flera år, eftersom marken först måste bli giftfri. 

Betalningen bönderna får för sin vara baseras inte på det fluktuerande världsmarknadspriset, utan på vad det faktiskt kostar att leva. 


När bomullen kommer till Agrocel måste fibrerna först separeras från fröerna, vilket kallas för ginning. Sedan tvättas bomullen och pressas ihop i balar som skickas iväg för att spinnas.
 2 - Rensningen


Skörden körs till Dhrangdhra i Gujarat därbomullen rensas i Agrocels egen rensningsenhet. Bomullsfiberna separeras från fröerna och en del av fröerna återplanteras i jorden och en del pressas och man får ut bomullsolja som används i matlagning och skalresterna blir nyttigt foder till boskap. Bomullsfibrerna/trådarna tvättas, och pressas samman till balar.
 3 - Spinning & Stickning


Balarna med bomull transporteras med tåg från Gujarat ner till Tamil Nadu i södra Indien för att spinnas och stickas. Spinningen görs av MLR Mills som har certifieringar för rättvisa arbetsvillkor samt GOTS 2 (Global Organic Textil Standard). 4 - Färgning


Garnet från MLR Mills skickas till ett företag som ligger i samma område, Classic Clothing Company, för att stickas till tyg. Tyget färgas sedan in till vår svarta och vita kulör hos Colorsburg Dyeing Unit – en del av Shakthi Knitting Ltd. Att färga tyg är tyvärr svårt att göra helt utan kemikalier i dagsläget. De färger vi använder oss av är dock GOTS 2-certifierade och kemikalierna ligger inom tillåtna gränsvärden. Spillvattnet som blir av färgningen genomgår en noggrann reningsprocess.  


 


5 - Tillverkningen


Tyget skeppas med båt till Sri Lanka där det klipps och sys till plagg. Vi har två långsiktiga samarbetsavtal för produktion på Sri Lanka, det ena med Jaru Design, en liten fabrik i byn Gonahena som drivs av vår tidigare anställda mrs Rukmani och hennes man, och dels med Nitches, en textilfabrik i Polgasowita by öster om Colombo. Arbetsförhållandena på dessa 2 enheter är mycket goda, och lönerna som betalas ut motsvarar en levnadslön på Sri Lanka. Medbestämmande, rimliga arbetstider etc är grundläggande. En del av priset du som kund betalar går även till ett återplanteringsprojekt på Sri Lanka. 


 

6 - Frakten


Båtfrakt används för transporter, då det är minst skadligt för miljön. På Sri Lanka samordnas transporter för att så sällan som möjligt bidra till växthuseffekten.  

7 - Trycket


Vi använder oss av lokala Göteborgstryckerier, bland annat Eklanda Screen, med en tydlig strategi om att bli Sveriges främsta ekologiska tryckeri. 

Och även, Vägen ut! textiltryckeri som är att screentryckeri som tar ansvar för både människa och miljö. Hos Vägen ut! får människor som av olika anledningar står långt ifrån arbetsmarknaden en möjlighet till en väg ut ur utanförskap. Vägen ut! arbetar kontinuerligt med att finna nya miljövänliga alternativ till tryckeriet.Storys
"För att de går steget före och visar vägen för socialt och ekologiskt hållbart företagande..."
”Visst är det roligt att få äta middag med Kungen, men…”
En ökning på 3300%!
7 till 40,000 producenter...
Se fler storys
Nyheter
Ny hemsida!
Kalla Fakta och den smutsiga klädindustrin
Idag har Kalla Fakta (TV4) varit och hälsat på hos oss...
Göteborg stad blir mer Fairtrade..
Nytt samarbete med Göteborgs Universitet
Se fler nyheter